Cena za líderstvo v biznise je určená aktivite vo firemnom sektore, ktorá prispela k zlepšeniu života LGBTI ľudí, presadzovaniu ich ľudských práv, odstraňovaniu predsudkov a diskriminácie. Cenu za rok 2022 si odniesla manažérka Lucia Pašková, ktorá už roky spája svet biznisu, akademickú pôdu aj mimovládny sektor v záujme dosiahnutia verejnoprospešných cieľov. V roku 2022 sa jej to podarilo až v dvoch iniciatívach: Kto pomôže Ukrajine a Ide nám o život.

Lucia Pašková je známa hlavne ako spolumajiteľka Curaproxu, avšak je aj mamou, partnerkou, záhradkárkou a človekom, ktorý už roky aktívne prepája svet biznisu s mimovládnym sektorom a komunitami v záujme dosiahnutia verejnoprospešných cieľov. Vyrastala v Starej Turej, chodila na gymnázium a následne vyštudovala učiteľstvo angličtiny a nemčiny na Univerzite Komenského v Bratislave. O pár rokov neskôr zakladala slovenskú pobočku Curaden.

Takisto je spoluzakladateľkou iniciatív #KtoPomozeSlovensku, #KtoPomozeUkrajine, členkou iniciatívy Ide nám o život a spolupracuje s viacerými mimovládnymi organizáciami, ako sú Bystriny, Nexteria či Slovenská debatná asociácia. 

V roku 2019 bola ekonomickým týždenníkom Trend vyhlásená za manažérku roka. V tom istom roku sa začala aktívne angažovať v oblasti práv a akceptácie LGBTI+ ľudí a spolu s Büro Milk spustila projekt Cesta k prijatiu. Impulzom bol šok z výsledkov prieskumu Eurobarometer 2019, ktorý ukázal, že až 59 % ľudí na Slovensku si myslí, že gejovia, lesby a bisexuáli by nemali mať rovnaké práva ako heterosexuáli. 

„Queer ľudia veľmi dlho bojovali sami za seba, museli ako keby žiadať o pozornosť. Preto by sme nemali ani túto fázu boja nechať len na ich pleciach, podľa mňa im to po tom všetkom dlžíme,“ povedala Lucia pre Denník N.

Zoznam nominovaných nájdete tu: https://inakost.sk/nominacie-na-ceny-inakosti-2022/


 

Ceny Inakosti 2022 sú organizované s finančnou podporou Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky v rámci dotačného programu na presadzovanie, podporu a ochranu ľudských práv a slobôd a na predchádzanie všetkým formám diskriminácie, rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu a ostatným prejavom intolerancie.