23. mája 2019 predložilo MK do medzirezortného pripomienkového konania úplne nový zákon o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Ministerstva kultúry Slovenskej republiky. Ministerstvo ním chce zakotviť nové pravidlá poskytovania dotácií do budúcnosti. Udialo sa tak bez akejkoľvek konzultácie, poza chrbát dotknutých subjektov a to nás utvrdzuje v tom, že snaha ministerky Laššákovej o dialóg je neúprimná a hraná.

V tlačovej správe zo 16. mája 2019 sme vyzvali ministerku kultúry, aby zdôvodnila, prečo vylúčila všetky projekty LGBTI organizácií z podpory v prvej výzve dotačnej schémy pre oblasť kultúry znevýhodnených skupín obyvateľstva na rok 2019, zrušila aktuálnu výzvu so zmenenými pravidlami a začala rokovať s dotknutými organizáciami o ďalšom fungovaní tohto programu.

Po mediálnom tlaku nám kancelária ministerky 21. mája adresovala pozvanie na pracovné stretnutie vo veci “ďalšieho fungovania dotačnej schémy pre oblasť kultúry znevýhodnených skupín obyvateľstva”. Vyžiadali sme si čas na prípravu a zaslanie materiálov, ktorými ministerstvo odôvodňuje nové pravidlá v aktuálnej výzve dotačného programu. Dodnes sme ich neobdržali. Vo svojich mediálnych vystúpeniach ministerka potvrdila, že naše projekty posudzovala na základe iných kritérií ako všetky ostatné, čo je podstatou diskriminácie.

Zákon zavádza novú definíciu kultúrnej aktivity osôb so zdravotným postihnutím alebo inak znevýhodnených skupín obyvateľstva, ktorou sa v jeho zmysle rozumie “kultúrna aktivita pripravená a vykonávaná týmito osobami alebo skupinami a kultúrna aktivita organizovaná a zabezpečovaná iným subjektom pre tieto osoby alebo skupiny.” Spolu s novými pravidlami aktuálnej výzvy (prísne zameranie aktivít len na cieľové znevýhodnené skupiny) to znamená zásadný odklon od doterajších priorít programu, ktoré zahŕňali podporu rovnosti príležitostí, integrácie do spoločnosti, prevencie a eliminácie všetkých foriem násilia, diskriminácie, rasizmu, xenofóbie a extrémizmu; podporu výchovy k tolerancii, posilneniu sociálnej a rodinnej súdržnosti a rozvoja medzikultúrneho dialógu.

Tento prístup ministerstva kultúry v príkrom rozpore s programovým vyhlásením vlády Petra Pellegriniho, v ktorom sa vláda Slovenskej republiky jasne prihlásila k “európskym demokratickým tradíciám slobody, ľudskej dôstojnosti a tolerancie v boji proti fašizmu a pravicovému extrémizmu”. Zaväzuje sa v ňom, že “vláda sústredí pozornosť aj na kultúrne potreby marginalizovaných a znevýhodnených skupín obyvateľstva v záujme predchádzania ich kultúrnej a sociálnej izolácii, a to aj formou zvýšenej podpory z grantového systému ministerstva kultúry.”

Prioritou by mala byť integrácia kultúry znevýhodnených skupín do väčšinovej kultúry, jej sprostredkovanie čo najširšiemu okruhu verejnosti, čím dochádza k búraniu predsudkov a prevencii intolerancie. Nové pravidlá budú skôr podporovať vytváranie kultúrnych giet, kde si každá znevýhodnená skupina robí svoju kultúru pre seba.

Navrhovaný zákon zároveň nemení rozhodovaciu právomoc ministerky kultúry a teda nepredstavuje posun v garantovaní nezávislosti a odbornosti pri udeľovaní dotácií, čo je v rozpore s ďalším záväzkom vlády: “Vláda bude nadväzovať a pokračovať so zmenami aj v oblasti financovania kultúry, a to postupne z priamej gescie štátu k formám verejnoprávnosti a samosprávy.”

Vo svetle týchto skutočností nevidíme žiadny význam v akýchkoľvek rokovaniach s ministerkou kultúry Ľubicou Laššákovou a vyzývame premiéra Petra Pellegriniho, aby urýchlene riešil situáciu v slovenskej kultúre a prijal zástupcov všetkých subjektov združených v iniciatíve Stojíme pri kultúre, ktorej sme súčasťou.

Iniciatíva Inakosť

Dúhový PRIDE Bratislava